Reken op ongeveer 300 gram kalkoen per persoon. Neem per kilo kalkoenvlees circa 200 gram vulling en gebruik 25 gram boter of margarine per persoon voor de bereiding.
;Verwarm de oven voor op 200 graden!
; De kalkoen smaakt heerlijk met gekookte bloemkool- en broccoliroosjes en gegratineerde aardappelpuree in rozetten. Of met gebakken aardappelen, cranberriecompote, witlofstronkjes met spek omwikkeld.
;
Gevulde kerstkalkoen
Ingrediƫnten
Instructies
-
Smelt de helft van de boter in een braadslede of ovenschaal.
-
Voeg de kruiden toe en meng dit.
-
Brestrijk hiermee de kalkoen aan binnen en buitenkant.
-
Voeg de overige boter toe en leg hierin de kalkoen.
-
Plaats de schaal gedurende 1 uur midden in de voorverwarmde oven.
-
Zet vervolgens de oven op 175 graden.
-
Keer de kalkoen en braad deze nog ongeveer 45 minuten.
-
Voeg de sherry toe aan het braadvocht en bedruip hiermee de kalkoen veelvuldig.
-
Neem de kalkoen na de braadtijd uit de oven, houd deze warm onder het aluminiumfolie en laat de kalkoen even "rusten".
-
Roer de crme frache door de bakboter en kook dit in.
-
Voeg de peperkorrels en zout naar smaak toe.
-
Tip: bedek de uiteinden van de poten of het borstvlees met aluminiumfolie (glimmende kant naar binnen) als de kalkoen snel bruin dreigt te worden.
-