Deze klassieke ronde cake kan al ruim voor Kerstmis gebakken worden!;Extra nodig: hoge, ronde cakevorm
Traditionele Christmas-cake
Ingrediƫnten
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 150 graden (gasstand 2).
-
Vet een hoge ronde cakevorm in met boter en bekleed de bodem en wanden met bakpapier.
-
Meng de krenten, rozijnen, sultanas, sukade en Franse vruchtjes.
-
Rasp hierboven de citroen af en pers de citroen uit.
-
Hak de amandelen en voeg deze samen met 2 eetlepels cognac/vieux door de zuidvruchten.
-
Zeef de bloem en de specerijen.
-
Klop de boter en de suiker ongeveer 10 minuten met een mixer.
-
Voeg dan n voor n de eieren toe, afgewisseled met telkens enkele lepels van het bloemmengsel.
-
Meng de vruchten hierdoor.
-
Schep het beslag in de gereedstaande vorm en strijk het oppervlak glad.
-
Bak de cake in een uur en 3 kwartier gaar. Indien dan nog niet gaar, dan nog even een kwartiertje in de oven zetten.
-
Dreigt de cake te donker te worden aan de bovenkant, dek deze dan af met folie.
-
Laat de cake in de vorm afkoelen.
-
Prik met een grote naald gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de resterende cognac of vieux.
-
Wikkel de cake in vetvrij papier en dan in folie en bewaar de cake droog tot Kerstmis.
-
In Engeland wordt deze cake soms wel enkele maanden bewaard!
-
Bestrijk de cake eventueel met glazuur of marsepein of bestrooi de bovenkant simpelweg met poedersuiker.
-