De bereidingstijd is 3,75 uur, waarvan 2,25 uur rusttijd. Oven voorverwarmen op 180 graden
Grieks Paasbrood (tsoureka)
Ingrediƫnten
Instructies
-
Kook 5 eieren 5 minuten en verf ze rood. Wrijf ze met de olie glanzend
-
Doe het bloem in een kom en maak een kuiltje
-
Maak een gistpapje met de gist, 6 eetlepels warm water en 1 theelepel suiker.
-
Giet het papje in het kuiltje, meng het doorelkaar en laat 30 minuten rijzen op een warm plekje.
-
Smelt de boter en de de suiker, zout, sinasappelrasp, anijspoeder en de resterende eieren door het deeg.
-
Kneden tot er een zacht, elastisch deeg ontstaat.
-
Als het deeg blijft kleven, even de handen met wat olie insmeren.
-
Als het deeg te vast wordt, een scheutje melk toevoegen.
-
Laat op een warm plekje 1,5 uur rijzen
-
Kneed alles nog eens goed door, en leg 1/3 van het deeg opzij
-
Maak een ovaal van ca 5 cm hoog en leg het op een bakblik (blik invetten!)
-
Verdeel het andere stuk in vieren. Maak van de vier stukken strengen ter lengte van het brood.
-
Draai twee strengen om elkaar en leg dat om het brood. Iets aandrukken.
-
Klop een ei losmet 1 eetlepel water en smeer het brood hier mee in.
-
Bestrooi met sesamzaad.
-
Laat nog 15 min rijzen.
-
Zet de 5 rode eieren bovenop het brood.
-
Bak het brood 30-40 minuten in het midden van de oven.
-
Op een rooster laten afkoelen
-