Print opties:

Strooizak van Sinterklaas

Strooizak van Sinterklaas De Zak van Sinterklaas is een leuk gerecht om te maken en te eten tijdens de feestdagen. Het is simpel, maar brengt veel vreugde. Het enige wat je nodig hebt is bladerdeeg, amandelspijs en wat geduld om de zak te vormen. Begin met het uitrollen van het bladerdeeg. Verdeel de amandelspijs in het midden en vouw het deeg dicht, zodat het lijkt op de zak van Sinterklaas. Je kunt de randen met een vork dichtdrukken om ervoor te zorgen dat de amandelspijs er niet uitloopt tijdens het bakken. Bak de zak in een voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en knapperig is. Het beste aan dit gerecht is de verrassing binnenin. De zachte, zoete amandelspijs maakt dit een echte traktatie. De Zak van Sinterklaas is perfect voor een gezellige avond met familie of vrienden. Het is snel te maken, ziet er feestelijk uit en smaakt heerlijk. Dus waarom probeer je het niet eens? Het is een leuke manier om de magie van Sinterklaas in huis te brengen en te genieten van een zoete, zelfgemaakte traktatie.
Keuken
Niveau Gemiddeld
Tijd
Total Time: 30 minuten
Porties 23
Ingrediƫnten
    Zakken
  • Vulling van pepernoten
  • 300 gram bloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 150 gram boter of margarine
  • 1 pakje amandelspijs van 300 gram
  • 1 ei
  • Zakken
  • 1 plakje bladerdeeg
  • ca. 20 cm raffia (touwtje)
Instructies
  1. Vulling:
  2. Kneed deeg van de boter, bloem, basterdsuiker, zout en speculaaskruiden. Voeg twee eetlepels water toe.
  3. Kneed alles goed door.
  4. Rol er 32 tot 40 balletjes van.
  5. Leg de balletjes op een met bloem bestoven aanrecht en maak ze met de hand of deegroller plat!
  6. Vermeng de amandelspijs met het ei en maak hier evenveel balletjes van.
  7. Leg op elk speculaasdeegrondje een amandelspijsballetje.
  8. Vouw het speculaasdeeg helemaal om de amandelspijs en maak hier een balletje van.
  9. Leg de ballen op bakpapier op een bakplaat en bak ze 20 minuten in een tot 160 graden celcius voorverwarmde oven.
  10. Laat de ballen afkoelen.
  11. Zakken:
  12. Laat de bladerdeegplak ontdooien
  13. Snij aan 1 kant twee repen van ongeveer 1 tot 1.5 cm af.
  14. Rek de plak in de lengte uit, tot hij 1.5 x zo lang is.
  15. Leg de speculaasbol midden op de plak bladerdeeg.
  16. Vouw de zijkanten naar boven, sluit ze als een zak en bind er een stuk raffia omheen.
  17. Plak de zijkanten dicht met water.
  18. Bak de zak 20 tot 25 minuten in de oven.
  19. Bak de zakken een dag van tevoren!
  20. Zet ze op de dag zelf eventueel nog even in de oven. Eerst de oven voorverwarmen op 160 graden.
Notes
Verwarm de oven voor op 225 graden.; Natuurlijk met pepernoten, marsepein en de rest!;Hang na het bakken er nog een labeltje aan met de naam van je kind! Zet ze op een dienblad bedekt met sinterklaas-inpakpapier. Geef er servetjes bij!
Keywords: kintertractatie sinterklaas