Print opties:

B.B. met R. (bruine bonen met rijst)

B.B met R Bruine Bonen met Rijst, oftewel BB met R, is een klassieker uit de Surinaamse keuken, met diepe Creoolse en Hindoestaanse wortels. Dit gerecht is een perfecte belichaming van comfort food, waar de eenvoudige ingrediënten samen een hartverwarmende en rijke maaltijd vormen die je rechtstreeks naar de gastvrije schoot van Suriname brengt. Het bereiden van BB met R is een eenvoudig proces, maar het resultaat is niets minder dan opmerkelijk. De bruine bonen worden langzaam gekookt met kruiden en specerijen, waardoor ze een diepe, aardse smaak krijgen. Tegelijkertijd wordt de rijst gekookt tot het zacht en luchtig is, de perfecte begeleiding voor de stevige bonen. Wat dit gerecht echt uniek maakt, is de mix van culturen en smaken die het vertegenwoordigt. De invloed van de diverse keukens komt duidelijk naar voren in de pittige, hartige tonen van het gerecht, terwijl de eenvoud van de ingrediënten een nuchtere, huiselijke sfeer behoudt. Ik hou van de veelzijdigheid van BB met R. Het is een gerecht dat zowel troostend als voedzaam is, ideaal voor een gezellig familiediner of een gezellige bijeenkomst met vrienden. Het is ook een prachtige manier om kennis te maken met de rijke culinaire traditie van Suriname, een keuken die vaak over het hoofd wordt gezien maar veel te bieden heeft. Het serveren van BB met R met wat pittige kip of rookworst en een verse, knapperige salade maakt de maaltijd compleet, en zorgt voor een vullende, bevredigende ervaring. Dit is een gerecht dat de ziel voedt evenals het lichaam, en je zult jezelf zeker opnieuw en opnieuw naar deze Surinaamse klassieker zien reiken. Gebruik Masterbeef in plaats van kip. Bruine bonen behoren tot de familie der peulvruchten en zijn rijk aan vitaminen en mineralen; Surinamers zijn dol op bruine bonen met rijst, die zij liefdevol "B.B. met R" noemen. De Hindoestanen gebruiken kip bij bruine bonen, terwijl de Creolen de voorkeur geven aan Masterbeef.
Keuken
Soort
Niveau Gemiddeld
Ingrediënten
 • 3 eetlepels Faja Lobi Snesie Foroe (roerbakmix)
 • 1 potje (720 gram) bruine bonen (uit pot)
 • 10 eetlepels olie
 • 250 gram kipfilet
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 3 takken selderij
 • 1 stuk verse peper
 • 250 ml water
Instructies
 1. Olie verhitten en het vlees hierin gaar bakken; hieraan selderij, peper, Snesie Foeroe en tomatenpuree toevoegen, goed omscheppen en daarna de bruine bonen, het geheel enkele minuten omscheppen.

 2. Vervolgens het water toevoegen en 5-10 minuten laten sudderen.
  Eventueel zout naar smaak.

Notes

Variatietip: Gebruik Masterbeef in plaats van kip. Bruine bonen behoren tot de familie der peulvruchten en zijn rijk aan vitaminen en mineralen; Surinamers zijn dol op bruine bonen met rijst, die zij liefdevol "B.B. met R" noemen. De Hindoestanen gebruiken kip bij bruine bonen, terwijl de Creolen de voorkeur geven aan Masterbeef.

Keywords: suriname, surinaams, recept, recepten, koken